top of page

Advent u Pučkom otvorenom učilištu Poreč

Ponedjeljak, 12. 12. u 19.00

Mjesta koja ćemo disati

REŽIJA: Davor Sanvincenti

ŽANR: eksperimentalno-dokumentarni

TRAJANJE: 22 minute

Mjesta koja ćemo disati  vizualni je esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, i svojevrsna je bilješka o budućnosti. Priče koje se isprepliću između vizualnog, slušnog i iskazanog govore o gubitku, traženju, prisustvu, budnosti, odgovornosti, iščekivanju i slobodi.

 

Ponedjeljak, 12. 12. u 19.30

Bez sunca (1983.)

IZVORNO IME: Sans soleil

 

REŽIJA: Chris Marker

ŽANR: dokumentarni esej

TRAJANJE: 100 minuta

Svjetski putnik Sandor Krasna dopisuje se sa svojom imaginarnom prijateljicom (glas Florence Delay), te joj opisuje gradove i predjele koje neumorno obilazi, kao i ljude koje na tim putovanjima susreće. Krasna putuje kroz Japan, Gvineju Bisau, Island i San Francisco, a riječi iz njegovih pisama koja čita njegova prijateljica praćene su kadrovima zemljopisno udaljenih mjesta i sintetiziranim zvukovima. U filozofično intoniranim pismima svog slobodnog putopisa Krasna se bavi prirodom ljudskog sjećanja i njegovim utjecajem na osobnu i svjetsku povijest, ali i tehnologijom, religijom, filmom, gerilskim ratovanjem i religioznošću.

U fiktivnom epistolarnom dokumentarcu na berlinskom festivalu 1983. godine nagrađenom Posebnim priznanjem, glasoviti francuski neovisni filmaš Chris Marker u prvom se planu bavi svojom omiljenom temom sjećanjem, njegovom fragilnošću, nestalnošću i varljivošću, a u drugom samom filmskom formom i kompozicijom. Marker se u filmu predstavlja kao Sandor Krasna, što je bio jedan od njegovih umjetničkih pseudonima, a njegove prozne i vizualne opise najjednostavnije je definirati kao dominantno asocijativni tok svijesti. Marker je i u ovom filmu dosljedan u beskompromisnom poimanju umjetnosti, u djelu impresivnih montažnih rješenja koristeći zamrznute kadrove i računalno izvedene specijalne efekte kojima naglašava izgubljenost fiktivnog putnika i konfuznost vremena.

U anketi časopsa Sight and Sound, provedenoj 2014. godine, filmski kritičari su ovaj film proglasili trećim najboljim dokumentarnim filmom svih vremena.

 

Utorak, 13. 12. u 17.00

Izrada božićnog ukrasa

dječja radionica

učionica Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Utorak, 13. 12.

Izložba u Maloj galeriji (kalendar Grada Poreča-Parenza)

 

Srijeda, 14. 12. u 18.00

Mistero Buffo 2

Istarsko narodno kazalište Pula

izvodi: Valter Roša

tekst: Dario Fo

savjetnik: Aleksandar Bančić

Odmah nakon pulske premijere u Poreč stiže drugi dio urnebesnog Mistera Buffa!

U posljednjih deset godina od prve izvedbe Mistera Buffa prevedenog na istarsku čakavicu predstava je izvedena više od osamdeset puta, u matičnoj kući i na gostovanjima diljem Istre, Kvarnera, u Zagrebu i Italiji, čak i pred samim autorom, Dariom Foom.

Mistero Buffo, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969. godine, no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalazi u alternativnom čitanju biblijskih tema.

Nasmijte se uz drugi dio Mistera Buffa, uz prikaze svevremenskih ljudskih osobina i situacija, ispričanih na jedinstvenoj mješavini istarskih narječja i u osebujnoj izvedbi Valtera Roše!

Četvrtak, 15. 12. u 19.00

Slomljeno ogledalo / Broken Mirror

Markus Pippan, Michael Fanta, Jonas Fliedl

Galerija Zuccato, Decumanus 34

Radno vrijeme galerije: 10.00 – 12.00 i 17.00 – 21.00 osim nedjeljom i blagdanima 

Izložba je otvorena do 5. 1. 2023.

 

Četvrtak, 15. 12. / petak, 16. 12. / subota, 17. 12. u 18.00

Čudesan svijet

 

IZVORNO IME: Strange World

REŽIJA: Don Hall

ULOGE: Klara Fiolić, Ana Begić Tahiri, Franjo Dijak, Filip Šovagović, Tin Medvešek, Iva Mihalić, Dino Jelušić, Dario Marčac

ŽANR: animirani, akcija, avantura

TRAJANJE: 102 minute

Originalna obiteljska akcijska avantura studija Walt Disney Animation predstavlja legendarnu obitelj istraživača. Ona pokušava ploviti neistraženom, tajanstvenom zemljom zajedno sa šarolikom ekipom koja uključuje nestašnu mrlju, tronožnog psa i mnoštvo proždrljivih stvorenja.

 

Četvrtak, 15. 12. / petak, 16. 12. / subota, 17. 12. u 20.00

Avatar: Put vode

IZVORNO IME: Avatar: The Way of Water

 

- kategorija 12

REŽIJA: James Cameron

ULOGE: Zoe Saldana, Kate Winslet, Sam Worthington

ŽANR: akcija, avantura, znanstvena fantastika

TRAJANJE: 192 minute

Radnja filma Avatar: Put vode odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo avatara i postati novi vođa naroda Na'vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Nevtiri osnovali su obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće snage vratile su se na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Nevtiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući dotad nepoznate dijelove Pandore, gdje će se upoznati s ljudima Metkayne, klanom domorodaca koji živi okružen morem.

Subota, 17. 12. u 10.00

nastup Dječjeg puhačkog orkestra Porečki delfini na humanitarnoj utrci

LOKACIJA: Advent Poreč

Srijeda, 21. 12. u 20.00

Sandra Bagarić, sopran

Darko Domitrović, klavir

Kazališna dvorana

 

Hrvatska pjevačka zvijezda, sopranistica Sandra Bagarić uz pratnju Darka Domitrovića na klaviru ispunit će srca publike čarobnom glazbom na tradicionalnom božićnom koncertu u porečkoj kazališnoj dvorani.

Petak, 23. 12. / četvrtak, 29. 12. u 18.00

Divlja noć     

- kategorija 15

IZVORNO IME: Violent Night

REŽIJA: Tommy Wirkola

ULOGE: David Harbour, John Leguizamo, Edi Patterson, Cam Gigandet, Alex Hassell

ŽANR: akcija, komedija

TRAJANJE: 111 minuta

Tim plaćenika upadne u bogato obiteljsko imanje na Badnjak, uzimajući sve prisutne kao taoce, ali nije spreman za iznenadnog borca: Djeda Božićnjaka.

Petak 30. 12. u 18.00

Vjenčanje za umrijeti

IZVORNO IME: Shotgun Wedding

 

REŽIJA: Jason Moore

ULOGE: Jennifer Lopez, Josh Duhamel, Sonia Braga, Jennifer Coolidge, Lenny Kravitz

ŽANR: romantična komedija, akcija

TRAJANJE: 100 minuta

„Dok nas smrt ne rastavi“ poprima potpuno novo značenje u ovoj urnebesnoj avanturi punoj adrenalina. Darcy i Tom okupljaju svoje ljupke, ali vrlo tvrdoglave obitelji za vjenčanje na udaljenoj destinaciji. Odnosi među njima nisu sjajni, ali to nije jedina prijetnja slavlju. Iznenada se svi nađu u životnoj opasnosti kada cijela ekipa s vjenčanja biva uzeta za taoce. Darcy i Tom moraju spasiti svoje voljene – ako se prije toga međusobno ne poubijaju.

Petak, 23. 12. / četvrtak, 29. 12. / petak 30. 12. u 20.00

Black Panther: Wakanda zauvijek

IZVORNO IME: Black Panther: Wakanda Forever

- kategorija 12

REŽIJA: Ryan Coogler

ULOGE: Letitia Wright, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Winston Duke, Florence Kasumba, Dominique Thorne, Michaela Coel, Tenoch Huerta Mejía, Martin Freeman, Julia Louis-Dreyfus, Angela Bassett

ŽANR: akcija

TRAJANJE: 161 minuta

Pripremite se za povratak u Wakandu i nastavak filma iz 2018. godine koji je oduševio kritičare i publiku diljem svijeta! Wakanda se mora zaštititi od svjetskih sila koje interveniraju nakon smrti kralja T'Challe. Dok Wakanđani nastoje prihvatiti gubitak voljenog vođe, heroji se moraju udružiti te uz pomoć Nakiae i Everetta Rossa skovati novi plan za kraljevstvo Wakande.

bottom of page